keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Suomalaisen piraatin malja

Nobel-voittajien elämänkertoja lukiessa törmää usein palkinnon saajien tapaan jakaa elämänsä ajanjaksoon ennen ja jälkeen Nobelin. Palkinto toimii vedenjakajana uralla menestymisen sekä todellisen supertähteyden välillä. Hieman kuin nousu rivikardinaalista paaviksi. Ruotsalaisen insinööri-keksijän nimeä kantava palkinto jaetaan vuosittain useassa eri tieteen ja taiteen kategoriassa, joista suurimmassa osassa sitä pidetään alan merkittävimpänä kunnianosoituksena.

Koska kaikilla tieteen, taiteen tai yhteiskunnallisen toiminnan aloilla ei Nobelia jaeta, on sen rinnalle kehittynyt useampikin varjopalkinto, joista kuuluisin lienee Right Livelihood Award, joka jaetaan vuosittain neljälle henkilölle tai taholle. Tämän vuoden palkinnot jaetaan joulukuun alussa kemiallisten aseiden vastustamisesta sekä turvallisen elintarviketuotannon, ihmisoikeuksien ja seksuaalisen väkivallan uhrien puolustamisesta.

Viime päivien uutisia seurannut on tuskin voinut välttyä Sini Saarelan nimeen törmäämiseltä. Saarelahan on Greenpeace-aktivisti, joka oli osoittamassa mieltään Venäjällä energiayhtiö Gazpromin aikeita porata öljyä Arktiksen jäätyviltä vesiltä vastaan - ja tuli siinä yhteydessä pidätetyksi. Hän odottaa nyt tutkintavankeudessa oikeudenkäyntiä merirosvoudesta syytettynä. Venäjän lain mukaan maksimituomio merirosvoudesta on 15 vuotta kovaa kakkua.




Jokainen voi itse miettiä, miltä tuntuisi lusia venäläisessä tyrmässä edes muutama kuukausi. Siitä on pamflettien jakaminen Kolmen sepän aukiolla kaukana. Saarela on osoittanut omilla teoillaan sen, että on valmis toimimaan vakaumuksensa - ja meidän kaikkien, jotka tyytyvät lahjoittamaan muutaman lantin keräyksiin - puolesta. Sini jos joku ansaitsisi toiminnastaan palkinnon. Hänelle nostan joka tapauksessa lasillisen hyvää irlantilaista viskiä, ja hänelle hyvin mielelläni salakuljettaisin kokonaisen pullon kolkkoon venäläiseen selliin mielialaa kohentamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti